[O1] Jaki silnik wybrać?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • darewis
    Classic
    • 2012
    • 1

[O1] Jaki silnik wybrać?

Podłącz pod kompa auto.
    Adaptowałeś przepustnice po czyszczeniu?
  • dav6id
    Classic
    • 2011
    • 12

[O1] Jaki silnik wybrać?

Witam. Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zakupu Octavii O1. Początkowo chciałem zdecydować się na wersję z silnikiem 1.9TDI ponieważ słyszałem kilka pochlebnych opinii na temat tej jednostki. Ostatnio jednak postanowiłem przeanalizować dokładnie eksploatację tego samochodu i nie wiem czy wybór Diesla będzie tutaj najlepszym rozwiązaniem. I tutaj moja prośba o Wasze opinie.
    Do pracy mam 2km, w ciągu dnia mam kilka 2-5km przejażdżek po mieście (korki, światła, jazda maks. 60 km/h) łącznie może z 30km dziennie w ruchu miejskim.
    W wekend robię poza miastem ok 200km. Łatwo policzyć, że rocznie samochód przejedzie ok. 15tys. kilometrów.
    Czy jest zatem sens kupowania Diesla, żeby go potem katować na takich krótkich odcinkach? Jaką jednostkę polecilibyście w moim przypadku?
    Pozdrawiam

Komentarz

• Big Wojtek
      Rider
      • 2010
      • 440
      • Hyundai

Czy jest zatem sens kupowania Diesla, żeby go potem katować na takich krótkich odcinkach?
      Chyba sam sobie odpowiedziałeś.

Co do benzyny to nikt Ci nic sensownego nie poleci nie wiedząc ile chcesz kasy przeznaczyć na samochód. No i czy priorytetem jest dla Ciebie radość z jazdy czy małe zużycie paliwa. Mówię o weekendzie, bo w tygodniu to na tych 2 km do pracy wielkiej radości nie odczujesz :wink:

Zresztą wpisz w wyszukiwarkę "jaki silnik" i masz czytania na miesiąc :wink:

Komentarz

• dav6id
        Classic
        • 2011
        • 12

Zamieszczone przez Big Wojtek
        Co do benzyny to nikt Ci nic sensownego nie poleci nie wiedząc ile chcesz kasy przeznaczyć na samochód. No i czy priorytetem jest dla Ciebie radość z jazdy czy małe zużycie paliwa. Mówię o weekendzie, bo w tygodniu to na tych 2 km do pracy wielkiej radości nie odczujesz :wink:
        Na auto chciałem przeznaczyć ok. 20tys, najlepiej w wersji L&K. Wiadomo, że w tej cenie to są roczniki 00-01.
        Najlepiej to znaleźć "złoty środek" Ma być oszczędne, ale nie do przesady, radość z jazdy też jest tutaj ważna.

Komentarz

• krzysiek13
          L&K
          • 2010
          • 1155

Jadąc 2km diesel nie jest oszczędny zimny pali swoje. Za to 200km co tydzień - tu już trzeba pociskać i ma być oszczędnie. 1.9TDI spokojnie da radę w tych warunkach, ale nie jest to jego idealne środowisko pracy dla Twojego portfela.
          Jeśli lubisz pocisnąć - 1.8T + ewentualnie gaz do tego.
          Jeśli nie zależy Ci na osiągach - chyba obojętnie co weźmiesz, będzie ok.
          Octavia

Komentarz

• Bartus
            Ambiente
            • 2011
            • 210

dav6id, tu czytałeś ???

Komentarz

• dav6id
              Classic
              • 2011
              • 12

@Bartus: dzięki za link, zaraz przejrzę temat.

@k085: największa moja obawa przy TDI to turbina, na zimno, na krótkich odcinkach może być z nią różnie, prawda?

Komentarz

• krzysiek13
                L&K
                • 2010
                • 1155

dav6id, jak nie będziesz nadużywać gazu na zimnym oraz co jakiś czas przejedziesz się na dłuższej trasie to nie ma co się o nią bać. To nie jest aż tak delikatne mimo wszystko tdi nieźle znosi kiepskie warunki pracy. Jak jeździć zimnym i jak nie dopuścić do zapieczenia kierownic znajdziesz na forum.
                Octavia

Komentarz

• makog
                  Rider
                  • 2010
                  • 345

dav6id, ale za to w wekend ja przegonisz na trasie i wydmuchasz syf z calego tygodnia
                  http://www.wimeb.markomp.net
                  Już nie moja Skodzina
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=31952

Komentarz

• dav6id
                    Classic
                    • 2011
                    • 12

Dzięki za rady. Będę się zastanawiał między 1.9TDI a 1.8T+sekwencja. Jakby jeszcze jakieś wskazówki przyszły Wam do głowy to piszcie śmiało
                    Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...